Główny Inspektor Pracy zaprezentował na konferencji prasowej wyniki kontroli przeprowadzonych w 2007 roku w sieciach handlowych. Okazuje się, że poziom przestrzegania przepisów prawa pracy w super- i hipermarketach jest coraz lepszy. Według ekspertów wynika to m.in. z częstych kontroli inspekcji pracy oraz stałości prawa w tym zakresie.
Z kontroli wynika też, że stan przestrzegania prawa pracy i bezpieczeństwa jest gorszy w małych sklepach niż w tzw. placówkach wielkopowierzchniowych. Niestety, w super- i hipermarketach ciągle zdarza się więcej wypadków: wynika to głównie z tego, że hipermarkety zatrudniają więcej pracowników, a prace przez nich wykonywane (np. magazynowanie czy przewożenie towarów) stwarza większe zagrożenie.
Wśród najczęstszych naruszeń stwierdzonych w placówkach handlowych inspektorzy wymienili m.in. nieprawidłowe ewidencjonowanie czasu pracy, nieudzielanie pracownikom należytego odpoczynku i zastawianie towarami przejść ewakuacyjnych.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »