Obniżenie efektywności pracy a komunikacja elektroniczna
2007/1/28 21:10:00
Osoby przerywające obowiązki zawodowe, aby porozmawiać przez komórkę, przesłać wiadomość tekstową lub odebrać maila, wykazują większy spadek poziomu IQ niż osoby palące marihuanę.
Komputery osobiste, telefony komórkowe i palmtopy są nieodłącznymi sprzętami służącymi nam w pracy i życiu osobistym. W czasach, kiedy wielozadaniowość jest na porządku dziennym, nikogo nie dziwi jednoczesne odbieranie telefonu, wysyłanie SMS-a i przeglądanie stron internetowych. Okazuje się jednak, że cierpi na tym jakość i efektywność naszej pracy.
Ankieta przeprowadzona w grupie 1100 Brytyjczyków wykazała, że czynności nieustannie przerywające pracę prowadzą do zmęczenia i senności. To jednak nie koniec ujemnych wpływów, jakie wywiera na nas korzystanie z elektronicznych sprzętów.
Doktor Glenn Wilson z Uniwersytetu King’s College w Londynie śledziła poziom IQ pracowników wraz z biegiem dnia. Badania wykazały, że obsługa telefonu i komputera odciągająca od standardowych obowiązków w miejscu pracy, powoduje 10 punktowy spadek IQ ( co jest odpowiednikiem nieprzespanej nocy ), podczas gdy użycie marihuany zmniejsza ją o 4 stopnie. Bardziej dostrzegalny spadek w poziomie inteligencji wykryto u mężczyzn. Tak więc, zgonie z wynikami eksperymentu Glenna Wilsona, obsesyjne sprawdzanie poczty elektronicznej i SMS-ów prowadzi do obniżenia wydajności pracownika poprzez osłabienie przenikliwości umysłu.
Ankieta ujawniła także następujące fakty: - prawie 2/3 osób sprawdza elektroniczną pocztę także po godzinach pracy i podczas urlopu - 50% pracowników odpowiada na e-maile w przeciągu godziny od otrzymania wiadomości - 1 z 5 osób przerywa lub zakłóca spotkanie biznesowe, aby odczytać SMS-a lub odebrać telefon - 9 na 10 osób uważa, że odczytywanie wiadomości podczas służbowego spotkania jest niegrzeczne, podczas gdy 3 z 10 zatrudnionych akceptuje takie zachowanie sądząc, że to wyraz dbałości i wydajności pracownika
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »