kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Coraz częściej obawiamy się automatyzacji pracy
2016/2/4 14:17:40

Co trzeci Polak obawia się automatyzacji stanowisk pracy. Sprzedawca telefoniczny, sekretarka prawna czy maszynistka – to tylko kilka przykładów zawodów, które w przyszłości mogą wykonywać maszyny. Czy automatyzacja pracy zagraża etatom na rynku pracy?


Pracodawcy mają coraz większe trudności ze znalezieniem pracowników o kompetencjach wiążących się z naukami ścisłymi. To jeden z powodów zmian zachodzących na rynku pracy, w tym automatyzacji, obecnej w niemal każdej branży. Co trzeci Polak obawia się, że w ciągu 10 lat jego stanowisko zostanie zmechanizowane. Z kolei 1/5 z nas uważa, że ich zawód po prostu zniknie.

Automatyzacja pracy nie musi oznaczać drastycznego zmniejszenia puli dostępnych etatów. - Zniknięcie jednych stanowisk będzie miało przełożenie na wzrost zapotrzebowania na specjalistów w innych obszarach. Dobrym przykładem jest branża bankowa. Liczba zamykanych oddziałów, z powodu znaczącej roli, jaką odgrywa bankowość elektroniczna, ma wpływ na zwiększenie zapotrzebowania na osoby zajmujące się technologiami informatycznymi czy ochroną danych osobowych w internecie – wyjaśnia w wywiadzie dla serwisu Agnieszka Bulik, dyrektor ds. prawnych i public affairs z agencji pracy tymczasowej i doradztwa personalnego Randstad Polska. Zmienia się więc zapotrzebowanie na kompetencje, natomiast liczba stanowisk nie ulega wielkiemu zmniejszeniu.


()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: automatyzacja, etat, kompetencje, praca


 


 


 

Ta pizza jest jedną z najłatwiejszych, a jednocześnie najsmaczniejszych. Jedyna trudność to "lepienie pieroga", ale nawet niekształtna smakuje znakomicie.»